آيين هاي محرم در استان سمنان
اجراي تعزيه، تشكيل هياتهاي عزاداري، سينهزني و زنجيرزني، حركت شتران با كجاوه به عنوان نمادي از كاروان كربلا و اسرا، نخل گرداني، اطعام دادن و نذري دادن بويژه در شبهاي تاسوعا و عاشورا و شامغريبان از جمله سنتهايي است كه هر سال در ماه محرم در استان سمنان برگزار ميشود.
تعزيه يكي از اين سنتهاست كه طرفداران زيادي دارد، هنرمندان اين استان تعزيه را نوعي هنرنمايي براي تثبيت و تجلي نهضت حسيني و قيام عاشورا ميدانند و معتقدند زيبايي نهضت كربلا در تعزيه ناب و اصيل متجلي ميشود. تعزيه در حقيقت نوعي پيام رساني است كه براي نهادينه كردن فرهنگ عاشورا ميتوان از آن استفاده كرد.
"نخل گرداني" به خصوص در شهرهاي سمنان و شاهرود مرسوم است كه نمادي از تشييع جنازه امام حسين (ع) است، همچنين حركت شتران با كجاوهها كه نمادي از كاروان كربلا و اسرا است.
برپايي خيمه نيز يادآور خيمههاي امام حسين (ع) در كربلاست، اطعام دادن و نذري دادن در ماه محرم مخصوصا در شبهاي تاسوعا و عاشورا به عزاداران حسيني يكي ديگر از رسوم اين استان به شمار ميرود.
مردم شهر شاهرود نيز از دوران قديم در روز پنجم محرم به ياد جانفشانيهاي حضرت ابوالفضل العباس(ع)، آيين طوق بندان (علم بندان) را با شور و احساسات مذهبي خاصي برگزار ميكنند.
آنان با برپايي اين آيين نمادين نشان ميدهند كه اگر در هنگام شهادت علمدار كربلا نبودند كه به ياريش بشتابند امروز همه آمادهاند تا به ياد آن روز علم حضرت ابوالفضلالعباس (ع) را برافراشته نگاه دارند.
تكيه بازار شاهرود كه به "تكيه زنجيري" معروف است و از بزرگترين تكاياي اين شهر شاهرود به حساب ميآيد وظيفه جمعآوري طوقها و برگزاري دسته طوق- بندان را بر عهده دارد.
عاشقان ابوالفضلالعباس(ع) سپس در قالب هياتي به سوي مساجد و تكاياي ديگر به راه ميافتند و در طول مسير به چاوشي و خواندن مصيبت ميپردازند.