آيين هاي محرم در استان سيستان و بلوچستان
نوحه خواني، سينه زني، زنجيرزني، برگزاري زيارت عاشورا، تعزيه خواني از جمله آيينهاي معمول مردم سيستان در ايام محرم به شمار ميرود.
پخت حليم و شعله زرد، امتناع مردم سيستان از پخت غذا در سه روز قبل از واقعه عاشورا، پشت بام رفتن ريش سفيدان و تلاوت قرآن و ذكر دعا براي اعلام رسيدن ماه محرم و برگزاري مجالس روضه و عزاداري در منازل از جمله آداب خاص مردم سيستان در ماه محرم و ۱۸روز پس از آن است.
تعزيه درسيستان به صورت روز شماراجرا ميشود به اين صورت كه شبيهخوانان هر روز ماه محرم را به يكي از ياران امام حسين (ع) مثلا حضرت علي اكبر(ع) و يا حضرت ابوالقضل (ع) اختصاص ميدهند.
در بلوچستان مردم اهل تسنن با آغاز ماه محرم خود را در سوگ سرور و سالار شهيدان سهيم دانسته و با اجراي برنامههاي وعظ و سخنراني درمحافل مذهبي به استقبال از اين ماه ميروند.
با آغاز اولين روز از ماه محرم امامان جمعه، پيش نمازان مساجد و ملايان اهل تسنن با سخنراني در مساجد و محافل مذهبي، مردم را از اهميت اين ماه آگاه ميسازند و با روايت احاديث مختلف سعي دارند مظلوميت امام حسين (ع) و نقش وي در اسلام و همچنين عظمت اين ماه پر بركت را به نمازگزاران منتقل كنند.
در ماه محرم زنان دست از انجام كارهايي مثل حصيربافي و سوزن دوزي برمي دارند و بيشتر سعي دارند خود را با ذكر و تسبيح و نماز و روزه مانوس كنند.
اكثر مردمان بلوچستان و برادران و خواهران اهل تسنن روزهاي تاسوعا و عاشورا روزه ميگيرند، آنها بر اين باورند كه گرفتن روزه در اين ايام اجر و ثواب بسياري دارد.
پخت انواع غذاهاي محلي از قبيل حلوا، خورشت و برنج و همچنين پخش شير و خرما ميان خانوادههاي كم درآمد از ديگر آيينهاي روزهاي تاسوعا و عاشورا در بلوچستان است.
مردم چابهار با برپايي آيينهاي نوحهخواني، تعزيه، روضه خواني، سخنراني، سينه زني و زنجير زني همچنان ياد قيام سرور و سالارشهيدان را زنده نگاه داشتهاند.
در ظهر عاشورا مردم محلي در بندر مرزي چابهار با آداب و رسوم خاصي با آتش زدن خيمهها به ياد اسيران كربلا بر سر و سينه ميزنند و با حضرت زينب (س) و اسيران همدردي ميكنند.
زنان پاكستاني مقيم چابهار نيز دردهه اول محرم بانوحه خواني و برپايي آيينهاي ويژه به سوگواري پرداخته و در شب تاسوعا نيز با بستن حجله حضرت قاسم به عزاداري خاص حصر قاسم ميپردازند.